Descoperire senzațională: Obiectul misterios de mii de ani care nedumerește arheologii, găsit din întâmplare. Ce este Dodecaedrul Roman

de: Cojocaru Cristian
30 04. 2024

Într-o descoperire remarcabilă, arheologii amatori din Anglia au scos la lumină unul dintre cele mai mari dodecaedre romane găsite vreodată, provocându-le experților o mare nedumerire cu privire la scopul său real.

Descoperirea senzațională

Dodecaedrul, cu cele 12 laturi ale sale, este doar unul dintre cele 33 de obiecte similare cunoscute din Britannia Romană și unul dintre aproximativ 130 la nivel mondial. „Este una dintre marile enigme ale arheologiei”, conform Grupului de Istorie și Arheologie Norton Disney, grupul amator din regiunea engleză Lincolnshire unde a fost descoperit în luna iunie, notează CNN.

Obiectul, care măsoară aproximativ 8 centimetri în diametru, este gol pe dinăuntru și perforat cu 12 găuri de dimensiuni variate. Acest artefact vechi de 1,700 de ani va fi expus la Muzeul din Lincoln din 4 mai până la începutul lunii septembrie.

„Este o reală plăcere să avem dodecaedrul Norton Disney alături de noi… la doar o aruncătură de băț de locul unde a fost descoperit”, a declarat Andrea Martin, manager de expoziții și interpretări la muzeu, într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Lincolnshire.

Dodecaedrul Roman -Misterul scopului său

Cu toate acestea, experții încă nu sunt siguri de utilizarea exactă a dodecaedrului de către romani. „Este complet unic”, a spus Richard Parker, secretar al Grupului de Istorie și Arheologie Norton Disney, adăugând că nu au fost găsite obiecte similare. „Al nostru este într-o condiție fabuloasă. Este complet, neatins și clar a fost considerat de mare valoare de către cel care l-a făcut și de cei care l-au folosit”, a adăugat Parker. „Deci trebuie să fi existat un motiv foarte important pentru care a fost depus în pământ în modul în care a fost.”

Parker a declarat pentru CNN că nu există descrieri ale dodecaedrului în literatura romană și nu au fost reprezentate pictural în mozaicuri. Există, de asemenea, mai multe caracteristici care îngreunează determinarea scopului său intenționat. Toate dodecaedrele sunt de dimensiuni diferite, ceea ce înseamnă că nu au fost utilizate pentru măsurare, a spus el. Deoarece este nevătămat și nu prezintă semne de uzură, este puțin probabil să fi fost un instrument, a adăugat Parker.

Un dodecaedru roman rar a fost găsit în Lincolnshire, Anglia, în 2023, și urmează să fie expus la Muzeul Lincoln. (Foto: CNN)

Investigația continuă

Grupul lui Parker are totuși o teorie de lucru. „Cel mai probabil, erau un fel de obiect religios sau ritualic”, a spus el. „Romanii erau foarte superstițioși și, în general, aveau nevoie de semne pentru a lua decizii în viața lor de zi cu zi.”

Un indiciu care susține această idee este faptul că obiectul a fost găsit în apropierea unei figurine reprezentând un călăreț roman montat cu „legături religioase puternice”, descoperită în 1989 de căutătorii cu detectoare de metale și „adesea găsită pe siturile templelor”.

Organizația plănuiește să se întoarcă la locul săpăturii mai târziu în acest an pentru a efectua excavări suplimentare, ceea ce Parker speră că va ajuta la stabilirea contextului în care a fost utilizată zona. Parker este optimist că misterul va fi rezolvat, deoarece acest dodecaedru a fost găsit într-o zonă de săpături arheologice, spre deosebire de „multe dintre cele găsite acum 200 sau 300 de ani care nu aveau niciun context referitor la locul în care au fost găsite.”

„Este o poveste destul de complexă pe care abia începem să o dezlegăm”, a adăugat el.